De Linie

Op 6 juni 2015, over deze onderwerpen: Cultuur, Openbare werken, Slimmerick van Hulshout

Slimmerick van Hulshout – juni 2015 – Gemeentelijke vijver ‘De linie’

 

‘Liniefietsweg’ verbindt Varkensmarkt met Vaart

En zet zo de ‘Linievijver’ weer op de kaart

Een prachtig stukje natuur

Ongerept, rustig en puur

Voor ieder van ons… de hemel op aard!

 

Ingezonden door L.V.H. een fervent wandelaar en natuurvriend.

Commentaar:

 

Het heden

 

Het bouwen van de Liniefietsbrug en het aanleggen van de Liniefietsweg bieden de recreatieve fietser en wandelaar enkele mooie mogelijkheden qua vrijetijdsbesteding. Net naast de Liniefietsweg ligt trouwens de gemeentelijke vijver ‘De Linie’. Deze plaats kan een welgekomen (tussentijds) rustpunt bieden.

 

Visvijver ‘De Linie’ werd een 25-tal jaar geleden door de gemeente aangelegd. De visvijver was in orde en werd veelvuldig gebruikt door vele hobbyvissers uit Hulshout en omstreken.

De visvijver werd door de jaren heen echter niet meer onderhouden en werd daardoor minder en minder gebruikt. Het visbestand slonk en de visvijver werd omgedoopt tot een gewone vijver. Ook nu bleef de vijver onvoldoende onderhouden en jaren later ligt vijver ‘De Linie’ er volledig verwaarloosd bij.

 

De toekomst

 

Het Sigmaplan, dat betrekking heeft op de herinrichting van o.a. de ganse Netevallei, staat echter de aanleg van een vijver of visvijver niet toe. Het voorziet op deze plaats een drassig rietveld voor het behoud van inheemse fauna en flora. Uiteraard staan wij volledig achter dit project.

Eerst moet de omgeving worden opgeruimd en overtollig struikgewas verwijderd. Ook moet de vijver aangepast worden. Deze moet deels ondieper worden gemaakt voor het riet en de oevers moeten aangeschuind worden voor amfibieën.

Actie!

 

Hoewel het echter nog verschillende jaren zal duren vooraleer het ‘Sigmaplan’ zal zijn uitgevoerd, lijkt het ons sowieso geen optie om de plaats zo verwilderd te laten liggen naast de nieuwe Liniefietsweg. Onze fractie stelde de gemeenteraad daarom voor om nu in te grijpen, want het lijkt ons zinnig dat men deze werken best vóór de aanleg van de Liniefietsweg zou aanvatten.  Nu kan men er nog gemakkelijk met zwaarder materieel geraken, want als de nieuwe fietsweg reeds aangelegd is, wordt dit moeilijk zonder de nieuwe weg te beschadigen.

Het is dan ook jammer dat het gemeentebestuur niet inging op ons voorstel om nu al de nodige aanpassingen uit te voeren. Blijkbaar is onze fractie groener dan Groen.

 

Kurt Albert, gemeenteraadslid

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is