U bent hier
GvA - artikel gemeenteduel 08-10-2024
Lijsttrekkers Dries Van Hoof (N-VA) en Elien Bergmans (HOP) aan het gemeentehuis van Hulshout. — © koen fasseur GvA
GEMEENTEDUEL. Kan Hulshout site Ter Nethe realiseren zonder andere beleidsdomeinen te vergeten? “Plan van aanpak ligt klaar”
Hulshout - De voorbije jaren is er in Hulshout heel wat water door de Nete gevloeid over het project site Ter Nethe. Oppositiepartij N-VA noemt het een ‘monsterproject’ waarvan ze vreest dat het te veel middelen opslorpt. Elien Bergmans, lijsstrekker van Hulshout op Punt (HOP), ziet dat anders.
Elien, kunt u even kaderen wat site Ter Nethe behelst en waarom het voor de meerderheid zo’n belangrijk project is?
Elien Bergmans: “Het project moet voor een levendige site zorgen waar de zorg voor jong en oud in de brede zin kan samenkomen. Er komt een nieuw woonzorgcentrum met een geïntegreerd wooninitiatief voor personen met beperking en een nieuwe school met geïntegreerde kinderopvang. Het wordt een autoluwe site met veel groen, zodat het een fijne en een aangename fiets- en wandelomgeving wordt. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden voorzien, vooral aan de hoofduitgang aan de Grote Baan. De site wordt omringd met een groenbuffer om hinder voor omwonenden te beperken. Er is ook voldoende waterrecuperatie voorzien, net als een dierenweide en volkstuintjes.”
Dries Van Hoof (N-VA), jullie visie over de invulling verschilt?
Drief Van Hoof: “Wij zijn volledig mee met het zorgverhaal, maar de schoolsite zien wij anders. We zien zeker wel voordelen in het samenbrengen van de scholen in de Strepestraat en de Grote Baan, maar we zien nog heel wat andere mogelijkheden dan een nieuwbouw op site Ter Nethe. Een daarvan is het behouden van de huidige schoolsite in de Strepestraat. Het gebouw is er nog maar 22 jaar oud. Het afbreken om er dan wooneenheden voor betaalbaar wonen te voorzien vinden wij slecht bestuur, zeker als je weet dat Hulshout nog veel geld nodig heeft op allerlei andere vlakken.”
Bergmans: “We hebben ons nooit uitgesproken over een afbraak van de huidige school in de Strepestraat. We zijn voorstander om de invulling als ruimte voor betaalbaar wonen te onderzoeken. Mogelijk kan de school worden aangepast tot een project voor cohousing. Om de twee huidige schoolsites daar samen te brengen, lopen we tegen beperkingen aan. De gronden zijn er niet oneindig. Er is ook een grote verkeersproblematiek die we daar niet opgelost krijgen. Daarom vonden we het voor de toekomstige generaties beter om verder te kijken. Op site Ter Nethe is er voldoende ruimte en is er kans om tot mooie samenwerkingsverbanden te komen tussen het wzc en het wooninitiatief voor mensen met een beperking. Er is ook veiliger en aangenamer verkeer mogelijk voor de kinderen.”
Oppositiepartij N-VA vreest dat site Ter Nethe veel mankracht en middelen gaat opslorpen ten koste van andere beleidsdomeinen. — © koen fasseur
Van Hoof: “Wij pleiten voor een echte, grondige mobiliteitsstudie in de Strepestraat. We hebben ook onderzoek gedaan naar de marktsituatie zoals ze nu is. Om het bestaand schoolgebouw om te bouwen zal er geen enkele ontwikkelaar geld op tafel willen leggen. Het zou te veel kosten. Een geïnteresseerde zal dus eerder opteren om de grondwaarde te betalen, het gebouw af te breken en opnieuw te beginnen. Door site Ter Nethe van een megaparking te voorzien, ga je bovendien de goede punten tenietdoen die je nu scoort voor fietsen naar school. Je creëert zo het effect dat mensen hun kinderen toch weer met de auto naar school gaan brengen. We zitten in Hulshout ook met een vergrijzingsgraad die boven het Vlaamse gemiddelde ligt. Op termijn ga je dus plaats nodig hebben om het zorgverhaal nog uit te breiden op site Ter Nethe, maar die blijft er niet meer over met de school erbij. Tot slot stellen we vast dat nog niet alle gronden eigendom zijn van de gemeente.”
Bergmans: “Voor alle duidelijkheid: het gaat over één grond die nog niet in eigendom van de gemeente is. De gesprekken met de eigenaar lopen om daar een trage weg aan te leggen om kinderen en bezoekers van diste op een veilige manier ontsluiting te geven. De mobiliteit in de Strepestraat is trouwens wel degelijk onderzocht.”
Dries, jullie maken zich zorgen over het samengaan van kinderen en zorgbehoevende inwoners.
Van Hoof: “Er zijn mensen met dementie die je compleet prikkelarm moet kunnen huisvesten, net als mensen met autisme. We geloven er niet in om hen in een luide en onvoorspelbare omgeving te zetten waar misschien de schoolbel al genoeg kan zijn om hen op de kast te jagen. We zijn het wel eens met de visie over het contact tussen jong en oud, maar zouden er eerder voor willen zorgen dat zo’n ontmoetingen meer occasioneel kunnen plaatsvinden.”
Elien, jij ziet die permanente mix van jong en oud wel als een troef?
Bergmans: “Er zullen zeker mensen met dementie zijn die rust nodig hebben, maar er zijn evenzeer studies die aantonen dat zij minder snel achteruitgaan als ze in een levendige omgeving zitten met veel contact. De Vlaamse regering onderhandelt volop over gezonde maaltijden op school. Dat de keuken van het wzc vlakbij is, is dan ook een grote troef. Voor personen met een beperking is er altijd een zinvolle dagbesteding omhanden. Ook verpleegkundigen zien daar ontzettend veel kansen in. Het nieuwe schoolgebouw zelf biedt heel wat voordelen. Er kan bijvoorbeeld aan co-teaching gedaan worden. Interessant aangezien er een nijpend tekort is op de leerkrachtenmarkt. Bovendien is de kinderopvang er geïntegreerd. Zo vermijden we dat zulke gebouwen misschien minder efficiënt worden ingezet dan mogelijk.”
Elien Bergmans maakt zich sterk dat site Ter Nethe geen andere projecten hypothekeert. — © koen fasseur
De nieuwe school wordt voor 70 procent gesubsidieerd met Vlaamse middelen. Dries, toch maken jullie zich zorgen over de financiering.
Van Hoof: “Laat ons duidelijk zijn: ook Vlaamse subsidies komen van de belastingbetaler. Wij vrezen hoe dan ook dat het kostenplaatje van de site een negatieve impact gaat hebben op andere beleidsdomeinen. Ik denk onder andere aan verkeersveiligheid en het geld dat we gaan moeten spenderen aan ons huidige patrimonium. Geld op de rekening hebben is natuurlijk makkelijk als je belastingen int om ze op te potten voor een monsterproject. Als je de schoolsite en zorgsite wilt uitvoeren binnen dit en zes jaar, weet je dat je nu met een enorm tekort zit aan personeel om alles uitgevoerd te krijgen. Je hebt dus plots een piek aan personeel nodig. In een bedrijf werk je niet met zulke pieken en dalen. Een gezond bedrijf is een stabiel bedrijf. Dat is in de gemeente niet anders.”
Bergmans: “Het financieel plaatje van het project is gemaakt en we kunnen er ook de middelen en de mensen tegenover zetten. Site Ter Nethe is trouwens maar één item in ons kiessprogramma. Een gemeente besturen gaat over zo veel meer. We moeten ervoor zorgen dat inwoners zich verkeersveilig kunnen verplaatsen in een groene omgeving die aangenaam is om in op te groeien. Ook daar hebben we de nodige investeringsmiddelen en een plan van aanpak voor op tafel liggen. Je moet die zaken natuurlijk op een tijdlijn zetten en ze dan projectmatig gaan uitrollen. We zijn ook bezig met een studie om kritisch in kaart te brengen welk patrimonium we in de toekomst moeten behouden. Ik denk dat we meer moeten inzetten op synergieën, samenwerkingsverbanden en de optimalisatie van onze gebouwen. Ook dat is niet van vandaag op morgen gebeurd.”
Van Hoof: “Met de focus op site Ter Nethe hebben we toch schrik dat er veel belangrijke zaken vergeten worden. Al die dingen samen met Ter Nethe aanpakken is niet realistisch. Wie weet overtuigen jullie ons toch met dat plan van aanpak, maar ik kan het me moeilijk voorstellen.”
Source Artikel Gazet Van Antwerpen