Kroniek van de Hulshoutse politiek – januari 2019

Op 5 januari 2019, over deze onderwerpen: Slimmerick van Hulshout, Verkiezingen 2018

 

Een gemiste kans…

 

Het nieuwe schepencollege laat de kans liggen de volgende legislatuur meer dan 300000 euro te besparen!

 

Vanaf 1 januari kreeg de zogenaamde ‘inkanteling’ van het OCMW in de gemeente zijn definitieve vorm. Gemeente en OCMW zijn nu samen, maar blijven wel twee afzonderlijke organen met elk zijn eigen taak. 

 

Gemeente/OCMW-raad

 

De gemeenteraadsleden zijn vanaf nu automatisch ook OCMW-raadslid. De OCMW-raad gaat aansluitend aan de gemeenteraad door. De raadsleden krijgen op dat moment gewoon een andere titel. Op dat moment wordt ook de voorzitter van de gemeenteraad de voorzitter van de OCMW-raad en krijgt het schepencollege de naam 'vast bureau'.

 

Bijzonder comité

 

De OCMW-raad zal alle praktische zaken van de OCMW regelen zoals financiën, personeel, gebouwen,…. In de schoot van de OCMW-raad komt er een ‘bijzonder comité voor de sociale dienst'. Hierin worden enkel de persoonsgebonden dossiers behandeld, die uiteraard strikt aan de privacywetgeving onderworpen zijn. Dit comité bestaat uit een voorzitter en zes leden. Enkel de voorzitter ‘moet’ een OCMW-raadslid (=gemeenteraadslid) of een lid van het vast bureau (=schepencollege) zijn. De 6 andere leden hoeven geen raadslid te zijn en hoeven zelfs niet op een kieslijst gestaan te hebben.

 

Mogelijke besparing

 

Het schepencollege van een gemeente van 10000 inwoners, zoals Hulshout, dient wettelijk uit een burgemeester en vier schepenen te bestaan. Aan het college ‘kan’ eventueel één schepen toegevoegd worden: de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dit hoeft echter niet! Immers, een schepen kost de gemeente minstens 50.000 euro per jaar.

 

Indien het schepencollege het voorzitterschap van het bijzonder comité voor de sociale dienst toevertrouwt aan één van de leden van het vast bureau (=schepen), moet het geen ander raadslid toevoegen aan het college van burgemeester en schepenen. Zo kon men de volgende zes jaren een besparing doen van meer dan 300000 euro. Een gemiste kans, toch?!

 

 

Gust Van den Bruel, fractievoorzitter

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is