Slimmerick van Hulshout – april 2017 – Het Houtvense verenigingsleven…

Op 14 april 2017

Slimmerick van Hulshout – april 2017 – Het Houtvense verenigingsleven…  

 

Het gemeentebestuur ‘prijst’ gedreven

Het Houtvense verenigingsleven

Want voor die nieuwe lokalen

Moet men erg veel huur betalen

Tja, Veel beloven en weinig geven …

(Lamoraal van Hulset)

 

 

Het Houtvense verenigingsleven…

 

Als passant in de Schoolstraat in Houtvenne, kan je niet naast de hekken op de site van de oude jongensschool kijken. Een volgende fase in de vernieuwing van deze locatie werd ingezet met de bouw van nieuwe lokalen voor de plaatselijke verenigingen.

Mooi, zou je denken. Maar hoewel het gemeentebestuur hierdoor naar eigen zeggen de verenigingssite wil doen heropleven, heeft de herinrichting  vooral een “mooi” prijskaartje voor de gebruikers in petto...

 

De meerderheidspartijen, CD&V en Groen,  hebben aan de gebruikers namelijk een voorstel van huurprijzen voorgelegd die jaarlijks een financiële aderlating van enkele honderden tot duizenden euro’s met zich meebrengt.  Letterlijk een zware kost dus voor de betrokken verenigingen. 

 

Niet (ge)rechtvaardig(d)

De voorgestelde huurprijs vertrekt van een basisbedrag van € 7,60/m².  Dit is exact dezelfde prijs die het gemeentebestuur vraagt voor het vernieuwde gemeenschapscentrum in Westmeerbeek. Maar die beherende vzw heeft enkel het verhuren van dit gemeenschapscentrum tot doel en hieruit opbrengsten te verwerven.  Dit is in tegenstelling tot de verenigingen gevestigd op de oude jongensschool.  Ook zij vervullen een sociaal-cultureel doel maar moeten het enkel stellen met sporadische inkomsten van een eetdag, wafelverkoop, concert… 

 

Het is voor de betrokken verenigingen wel duidelijk dat het betalen van een huurprijs niet onredelijk is, maar moeten de gevraagde huurprijzen echt zo zwaar doorwegen op het jaarlijkse budget van die clubs?  Het zou toch jammer zijn dat hierdoor verenigingen financieel de spreekwoordelijke handdoek in de ring moeten gooien.

 

Dorien Van opstal

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is