Slimmerick van Hulshout – december 2017 – Monumentale beuk

Op 10 december 2017, over deze onderwerpen: In de pers, Slimmerick van Hulshout

Slimmerick van Hulshout – december 2017 – Monumentale beuk

 

Aan de pastorij van Hulshout stond een oude beuk

En wat ermee gebeurd is, is helemaal niet leuk…

Want hevige sneeuwval en felle wind

Velden de monumentale boom, gezwind

Zoals ik zei, niet leuk… En toch lagen er vier auto’s in een deuk!

(Lamoraal van Hulset)

 

 

Monumentale beuk

 

Zondag 10 december sneuvelde de monumentale beuk aan de pastorij van Hulshout. Bij het neergaan van de bijna 1 meter dikke boom, werden vier auto’s volledig vernield. Als bij wonder bleef het enkel bij materiële schade en vielen er slechts enkele lichtgewonden.

 

Kerstmarkt…

Voor hetzelfde geld was het anders geweest, dat is voor iedereen wel duidelijk. Er was aan de kerk namelijk een kerstmarkt gepland maar door het barre winterweer ging deze gelukkig door in de parochiezaal. Zodoende was er weinig volk op de parking. Er vielen slechts enkele lichtgewonden. Laat ons hopen dat alle getroffenen snel vergoed worden voor de geleden schade.

 

De oorzaak…

Op het eerste zicht was het een combinatie van hevige sneeuwval en felle wind. Het ware probleem zat echter dieper geworteld… want bij nader toezicht, bleek het wortelstelsel rot te zijn.

De verzekeringsmaatschappijen hebben nu hun experts aangesteld om alles uit te klaren.  Een mogelijkheid is dat men bij de aanleg van de parking fouten gemaakt heeft. Zo heeft men tot heel kort bij de boom uitgegraven. Daarbij werd een deel van de wortels afgerukt. Waarschijnlijk is er langs daar een schimmelinfectie in de boom gekomen en is het wortelstelsel volledig afgestorven. Tot die bewuste zondag de monumentale beuk het uiteindelijk begaf.

 

Verantwoordelijkheid…

De bijna een eeuw oude boom stond op openbaar domein. Hier is het gemeentebestuur dus verantwoordelijk. Het was trouwens al lang duidelijk dat er een probleem was met de boom.

Vele Hulshoutenaren vragen zich dan ook terecht af waarom het gemeentebestuur al die jaren niets ondernomen heeft.

 

Gust Van den Bruel

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is