Vrijetijdspas

Op 30 juni 2015, over deze onderwerpen: Cultuur, In de pers, Slimmerick van Hulshout

Slimmerick van Hulshout – juni 2015 – Vrijetijdspas is een feit

 

De Hulshoutse vrijetijdspas is een feit

En de begeleiderspas verleden tijd

Een mooie stap naar integratie

Van iedereen, zonder negatie

Jawel, elke eend is welkom in de bijt!

 

Ingezonden door L.E. een sociaal bewogen burger.

 

Juryverslag:

Dit is een schitterende limerick. Het rijm en het ritme zitten goed en met enkele woorden wordt een sociaal thema toegelicht en in de kijker geplaatst. Proficiat!

Lamoraal Van Hulset

 

 

Commentaar:

 

 

Nieuw… De vrijetijdspas

 

Vorige legislatuur voerde het gemeentebestuur, op initiatief van schepen Leflot,  de ‘begeleiderspas voor personen met een handicap’ in. Hiermee kon de persoon, die een mindervalide begeleidde, gratis deelnemen aan activiteiten van de gemeente en van enkele verenigingen. Mooi initiatief maar het werd een  mislukking over de hele lijn…

De doelgroep was te klein, er  werd te weinig ruchtbaarheid aan gegeven (er waren maar een tiental passen uitgereikt), de aanvraag was omslachtig, men kon er bijna nergens mee terecht en de bereidwillige verenigingen draaiden op voor de kosten. De ‘begeleiderspas’ was slechts 5 jaar geldig. Toen we vorig jaar  navroegen hoeveel passen er momenteel nog in gebruik waren, bleek dat ze allemaal vervallen waren. Dat zegt veel over het ‘succes’ van deze begeleiderspas… 

 

Ons gemeenteraadslid Gust Van den Bruel heeft het falen van deze begeleiderspas al dikwijls aangeklaagd. Hij heeft ook gewezen op enkele buurgemeenten waar, met positief resultaat,  een ‘vrijetijdspas’ wordt uitgegeven. Deze pas is voordelig voor de persoon met een handicap, met of zonder begeleider. De pas biedt veel meer mogelijkheden en bereikt een veel breder publiek. Gust heeft er op aangedrongen om de begeleiderspas te vervangen door deze vrijetijdspas. 

 

En nu is het zover…

Doel van de pas? Elke burger moet kunnen deelnemen aan het vrijetijdsleven in onze gemeente. De pas geeft recht op een korting van 50% op de deelnameprijzen of inkomkaarten van de vrijetijdsdiensten jeugd, sport, cultuur, senioren, andersvaliden, toerisme en geeft eveneens korting bij de provinciale domeinen van onze provincie.

Wie kan hiervoor  in aanmerking komen? Personen met een handicap of personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering, mensen met een leefloon, een sociaal of laag inkomen, een integratietegemoetkoming, mensen onder budgetbegeleiding,… Elke aanvrager moet uiteraard wel enkele bewijsstukken voorleggen. 

We hopen dat mettertijd ook de verenigingen van onze gemeente worden betrokken bij dit mooie en warme initiatief. De dienst vrijetijd   leverde hierbij alvast prachtig werk, proficiat!

 

Wenst u meer informatie: gust.vandenbruel [at] n-va.be of  sofie.vanlommel [at] n-va.be.

 

Sofie Van Lommel, gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is