U bent hier
biovergisting
Slimmerick van Hulshout – augustus 2013– 13.08.2. Biovergisting
De Werkgroep Steenkensbeek start een petitie
Tegen de biovergistingsindustrie
Want gezondheid en milieu lijden zeer
Door overlast: stank, lawaai, verkeer
Burgemeester,neem uw verantwoordelijkheid…Kom in actie!
Ingezonden door W.S.een ongeruste burger uit de regio Westmeerbeek/Herselt.
Juryverslag:
Mooie limerick. Het rijm en het ritme zijn in orde.. De lezer krijgt veel informatie en het probleem wordt sereen verwoord.Geen plaatsnaam in een limerickvernoemen, is echter niet volgens de regels van de kunst.
Lamoraal van Hulset
Commentaar:
De inzender verwoordt hier zijn of haar bezorgdheid. Uiteraard delen wij die.
Maar om niet over één nacht ijs te gaan, bekeken we de standpunten vande voor- en tegenstanders. Bestudeerden we , samen met een deskundige,grondig het hele dossier. Verder konden we in deze moeilijke materie rekenen op de studiedienst van N-VA.We hebben nu een mening kunnen vormen, maar er blijven toch nog vragen over.
Onze standpunten en opmerkingen vindt u hieronder in het bezwaarschrift dat we indienden bij het College van burgemeester en schepenen.Tenslotte geven we u ook het persbericht dat naar de verschillende media werd verzonden.
Gust
Bezwaarschrift
Ter attentie van College van Burgemeester en Schepenen
Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout
Bezwaarschrift Hulshout,7 augustus 2013
Betreft: Bezwaarschrift Milieuvergunningsaanvraag Wim Laeremans, Dieperstraat 110, 2230 Herselt.
Geachte leden van het College van Burgemeester en Schepenen,
In de hoedanigheid van mijn persoon dien ik bezwaar in tegen de milieuvergunningsaanvraag van Wim Laeremans, Dieperstraat 110, 2230 Herselt.
In deze milieuvergunningsaanvraag mis ik duidelijke argumenten waarom er wijzigingen of regularisaties worden aangebracht. Zo stel ik mij de vraag:
Waarom dient de hoeveelheid zwavelzuur bijna verdubbeld te worden? Deze gaat van respectievelijk 27.450 kg opslag in bovengrondse tank naar 45.750 kg opslag.
- Waarom is er een vermindering van de opvang voor dunne fractie van 3 x 2500 m³ naar
0 m³? Wat gebeurt er nu met de opvang van dunne fractie?
Graag had ik antwoorden op deze vragen gehad en ik vraag ook deze antwoorden bij te voegen in de milieuvergunningsaanvraag ter verduidelijking van het dossier.
Ondanks de inspanningen die de afgelopen jaren reeds genomen werden om de geurhinder te beperken, blijven er klachten met betrekking tot geurhinder binnenkomen. In de samenvattende conclusie van het geuronderzoek dat uitgevoerd werd op 3 februari 2013 staat:
“Dit betreft evenwel een momentopname, waarbij lokale effecten een rol kunnen spelen. Het volgende opvolgingsbezoek, gepland binnen een drietal maanden, is dan ook belangrijk om deze resultaten al dan niet te bevestigen.”
In deze milieuvergunningsaanvraag ontbreekt dit laatste rapport dat normaal gezien tijdens de maand mei had moeten uitgevoerd worden.
Daarom stel ik voor om een aantal bijzondere voorwaarden te koppelen aan de vergunning om deze geurhinder tot het minimum te beperken.
- 1 geurstudie om de 3 maanden is niet voldoende. Om een duidelijk zicht te krijgen en de specifieke oorsprong van bepaalde geuroverlasten in kaart te brengen, vraag ik om elke maand 1 geurstudie te laten uitvoeren en dit gedurende 1 jaar. Ik vraag ook dat de resultaten van elke geurstudie openbaar gemaakt worden.
- Het OBA (Organisch-Biologisch Afval) dat in de sleufsilo’s wordt opgeslagen (buitenopslag) dient minstens 60 % droge stof te bevatten.
- Een goed en structureel onderhoud van het BIO-BED kan geurhinder verhelpen. In de verslagen van de opvolgingsbezoeken uitgevoerd door de erkende organisatie Olfascan lees ik meermaals dat het BIO-BED niet voldoende onderhouden is.
Een verplichte analyse van de verwerkte mest lijkt me vereist. Zo kan voorkomen worden dat niet-geschikte mest geëxporteerd wordt en voor verkeerde doeleinden wordt gebruikt.
Hoogachtend
Stef Mattheus - gemeenteraadslid
Persbericht
N-VA Hulshout vraagt inspanning van biogasbedrijf
N-VA zoekt naar oplossing geurhinder
N-VA Hulshout diende een bezwaarschrift in tegen de milieuvergunningsaanvraag van het biogasbedrijf ‘Greenergy’. De partij zit vooral met veel vragen na het doornemen van het hele dossier. Bovendien wil N-VA Hulshout door het optrekken van geurstudies en een beter onderhoud van het Bio-bed het probleem van geurhinder in de buurt tot het minimum beperken.
Het bezwaarschrift dat werd ingediend bevat een aantal vragen die niet werden beantwoord in de milieuvergunningsaanvraag. Waarom de opslag zwavelzuur moet verdubbeld worden en wat er gaat gebeuren met de dunne fractie(urine) van de varkens nu de opslagplaats hiervan verdwijnt zijn er enkele van.
We vinden dat dit dossier, indien het volledig zou zijn geweest, veel minder vragen van de buurtbewoners had opgeleverd. We missen vooral een “waarom?” in het dossier, dit had veel duidelijker geweest.
N-VA is van mening dat de geurhinder nog beter onder controle te krijgen is. Zo stellen we voor om gedurende 1 jaar maandelijks een geurstudie te laten uitvoeren om de specifieke oorsprong van bepaalde geurhinder in kaart te brengen. We eisen ook een degelijk onderhoud van het Bio-Bed en dat de vaste stof die buiten wordt opgeslagen minstens 60% droge stof bevat.
Deze maatregelen zouden de geurhinder tot het minimum moeten beperken.
Buurtbewoners krijgen geen gehoor bij de meerderheid (CD&V – Groen!), terwijl het net hun taak is deze geschillen tussen buurtbewoners op te lossen en hun verantwoordelijkheid eindelijk te nemen. Dit is een moeilijk dossier dat verweven zit met vriendschappen en andere sociale relaties. Het is nu dat er moet gehandeld worden om samen met de buurbewoners en de exploitant naar de beste oplossing te zoeken vooraleer deze situatie escaleert.
Bovendien zijn de documenten die de inwoners van Herselt kregen niet dezelfde als de documenten van de inwoners van Hulshout. Dit zorgt voor heel wat verwarring in de buurt. Een eenvormige, duidelijke communicatie is een echte must in zulke moeilijke dossiers.
Stef Mattheus
fractievoorzitter N-VA Hulshout