Herinrichting dorpskern

Op 31 mei 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare werken, Slimmerick van Hulshout

Slimmerick van Hulshout – mei 2017 – Herinrichting dorpskern

 

Het dorpsplein en de Grote Baan worden heringericht

Tot nut van ’t algemeen… qua mobiliteit, qua uitzicht!

Visie van gemeentelijke administratie,

Een studiebureau voor kennis en inspiratie

En burgers met veel informatie… ‘Planmatig’ evenwicht!?

 (Lamoraal van Hulset)

 

 

Commentaar:

 

 

Heraanleg dorpsplein en Grote Baan

 

De plannen voor de herinrichting van het dorpsplein en de Grote Baan zijn klaar. Nu kunnen weldra de werken beginnen. In het gemeenteblad werd alles reeds toegelicht. Nochtans had bij de uitleg over de plannen, de ‘afbeelding’ van het plan nuttig kunnen zijn. Maar misschien komt dat nog?

 

Ondertussen heeft onze fractie de plannen kunnen inzien. Bij een eerste blik ziet het er mooi uit. Een mooi resultaat van de samenwerking tussen de gemeentelijke diensten en het studiebureau. Belangrijk was ook de inbreng van de burger. Er werd immers van bij het begin een werkgroep opgericht (waarin we enkele afgevaardigden hadden). Een werkwijze van het studiebureau is: burgerinspraak.

Een dertigtal burgers ging met hen en enkele schepenen in overleg. De bestaande situatie van de dorpskern werd uitgebreid besproken tijdens drie vergaderingen. Er kwamen vele interessante voorstellen die mee verwerkt werden in de uiteindelijke plannen. Enkele voorbeelden: verwijderen Toreken, verplaatsen bushaltes naar kerk en de terrassen op hoogte van plein brengen. De N-VA wil al deze burgers zeker bedanken voor hun inspirerende inbreng! Jammer dat het gemeentebestuur geen gezamenlijke nabespreking organiseerde tussen werkgroep en studiebureau. Maar misschien komt dat nog?

 

Ook het fietspad van de Grote Baan werd in de plannen opgenomen. De ganse lengte tussen Molenstraat en Strepestraat wordt vernieuwd. We hekelden al meermaals de erbarmelijke toestand van voet- en fietspaden en zijn dus heel blij dat die eindelijk aangepakt worden. De parkeerplaatsen evenwijdig met de rijbaan van de Grote Baan brengen, zal de veiligheid zeker ten goede komen. 

 

De negatieve punten…

Wat de mobiliteit betreft, is het een andere zaak. Het verleggen van hoofdas (vroeger Grote Baan, nu Booischotseweg – Kerkstraat) zal niet de gewenste oplossing bieden! We vrezen dat het sluipverkeer langs Paalsteenstraat en Brouwerijstraat nog zal toenemen. De aansluiting van de Grote Baan op de Booischotseweg zal immers steeds voorrang moeten verlenen. Een voorsorteerstrook naar Booischot ontbreekt en enkel een in- en uitrit van het plein langs Grote Baan laten, zal eveneens veel problemen met zich meebrengen. Bovendien zou een aantal parkeerplaatsen moeten voorzien worden voor kort parkeren. Dit zou de handelaars zeker ten goede komen. Ook de visie om enkele elektrische oplaadpalen te installeren ontbreekt. Maar misschien komt dat nog?

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is