Slimmerick van Hulshout – mei 2017 – Hinderpremie bij openbare werken

Op 25 mei 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Slimmerick van Hulshout

Slimmerick van Hulshout – mei 2017 – Hinderpremie bij openbare werken

 

De openbare werken in Hulshout die zijn

Voor de lokale zelfstandigen echt niet fijn

Door alle overlast en hinder

Zijn inkomsten beduidend minder 

Maar… De Vlaamse hinderpremie verzacht de pijn!

(Lamoraal van Hulset)

 

 

Commentaar:

 

 

2000 euro voor handelaars bij hinder wegenwerken!

 

Onder impuls van Vlaams minister Muyters  (N-VA) treedt vanaf 1 juli 2017 de nieuwe Vlaamse hinderpremie in werking voor handelaars, andere zelfstandigen en vrije beroepers die ernstige hinder ondervinden van openbare werken in hun straat.

 

De klassieke detailhandelaars (de zogenaamde NACE-1-groep), die binnen de werfzone gelegen zijn, kunnen rekenen op een hinderpremie van 2000 euro.

Deze dient automatisch toegekend te worden door de gemeente.

De sluitingsverplichting valt ook weg voor toekenning van deze premie.

Daar bovenop kan er, vanaf dag 22,  nog een extra vergoeding van 80 euro per dag komen als ze ook gedwongen worden hun zaak volledig te sluiten.

 

De klassieke detailhandelaars (NACE-1) die buiten de werfzone liggen, hebben enkel recht op de tegemoetkoming van 80 euro per dag vanaf de 8ste sluitingsdag

 

De andere zelfstandigen en vrije beroepers (NACE-2) die het minder van toevallige passanten moeten hebben, hebben sowieso enkel recht op de tegemoetkoming van 80 euro per dag, vanaf de 8ste sluitingsdag. Het maakt niet uit of ze binnen of buiten de werfzone liggen.

 

Opgelet: het gaat steeds om hoofdvestigingen. Dat wil zeggen: de voornaamste plaats waar de zelfstandige activiteit of het vrij beroep wordt uitgeoefend.

 

 

Kurt Winkelmans

 

 

PHILIPPE MUYTERS 

VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE 

BRUSSEL – 27 december 2016 

 

2000 euro voor handelaars bij hinder wegenwerken.

 

Handelaars die ernstige hinder ondervinden van openbare werken in hun straat zullen vanaf deze zomer automatisch kunnen rekenen op een hinderpremie van 2000 euro.

Daar bovenop kan er nog een extra vergoeding van 80 euro per dag komen als ze ook gedwongen worden hun zaak volledig te sluiten. Dat besliste de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters. 

 

Wegenwerken zorgen vaak voor stevige hinder voor lokale handelaars en zelfstandigen.

In die mate zelfs dat sommige zelfstandigen hun zaak moeten sluiten en te kampen hebben met ernstig inkomensverlies. 

 

Sinds de 6de Staatshervorming werd de Vlaamse Regering bevoegd om een compensatieregeling uit te werken. In het Vlaams Parlement werd een decreet van de hand van Axel Ronse, Koen Van den Heuvel en Matthias De Clercq met een nieuwe regeling aangenomen. Die nieuwe Vlaamse regeling bevat twee grote wijzigingen: handelaars zijn niet langer verplicht om hun zaak volledig te sluiten om recht te hebben op een premie én de premie zal voortaan ook automatisch toegekend worden aan de handelaars. 

 

De Vlaamse hinderpremie valt uiteen in twee delen: een vast bedrag van 2000 euro en een premie van 80 euro per sluitingsdag. De vaste hinderpremie van 2000 euro wordt enkel gegeven aan de klassieke detailhandelaars (de zogenaamde NACE-1-handelaars) die in de werfzone gelegen zijn. Zij worden automatisch geselecteerd op basis van de gegevens over de werfzone en de registratie in de ondernemersdatabank. Als achteraf blijkt dat zij ook nog hun zaak moeten sluiten, kunnen ze daarvoor vanaf de 22ste sluitingsdag een tegemoetkoming van 80 euro per dag bovenop krijgen. 

 

Minister Muyters: “Door gebruik te maken van de databank waarin alle steden, gemeenten en nutsbedrijven vanaf 2017 verplicht hun openbare werken moeten aanmelden, kan de

premie voortaan automatisch én voorafgaand aan de start van de werken toegekend worden. De getroffen zelfstandigen kunnen zich op die manier optimaal voorbereiden op de werken en maatregelen nemen om hun klanten toch nog te bereiken. En doordat we ook de sluitingsverplichting schrappen, stimuleren we hen om toch open te blijven.” 

Zelfstandigen die buiten de werfzone liggen, of vrije beroepers en zelfstandigen die het minder van toevallige passanten moeten hebben (de NACE-2-groep), hebben enkel recht op de tegemoetkoming van 80 euro per dag, vanaf de 8ste sluitingsdag. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is