Chaos in't Dorp

Op 31 augustus 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Slimmerick van Hulshout

Slimmerick van Hulshout – augustus 2015 – Chaos in ‘t dorp

 

Een Hulshoutenaar die aan ’t gemeentehuis stond

Aanschouwde de chaos in ‘t dorp met open mond

“Die nieuwe verkeersregeling

Behoeft zeker verbetering

Ja, ik weet één ding: ‘Oranjegroen’ maakt het ‘bont’!”

 

Ingezonden door H.V.R. een aandachtig waarnemer.

 

Juryverslag:

Mooie limerick, interessant onderwerp. Het rijm en het ritme zijn in orde. Proficiat!

Lamoraal van Hulset

 

 

‘Oranjegroen’ maakt het ‘bont’!

 

“Hebben ze dan niks geleerd van vorige rommelige wegenwerken?” – “De zwakke weggebruiker is weeral de dupe!” – “Denkt het schepencollege eerst wel na voor het iets doet!?” – “Hoeveel sluipverkeer is er nu toch bijgekomen!?” – “Hebben ze dan geen raad gevraagd aan deskundigen?” Enkele rake opmerkingen die we hoorden van onze burgers. Mocht u er nog andere hebben, laat het ons gerust weten.   

 

Parkeerplaatsen Grote Baan…

In het centrum van Hulshout   heeft het gemeentebestuur op de rijbaan, van ’t dorp richting Heist,  zes parkeerplaatsen aangebracht, twee aan de oude jongensschool, drie aan de post en één wat verderop. De ‘groene’ schepen van mobiliteit  die dit beslist heeft, was vroeger fel gekant tegen het feit dat daar ook maar enigszins geparkeerd werd. Nu maakt hij daar officiële parkeerplaatsen. Van een bocht van 180° gesproken, hé!

De gevolgen laten zich raden: het verkeer in ’t dorp staat stil telkens iemand er manoeuvreert om te parkeren of in te voegen, vrachtwagens en bussen moeten hierdoor uitwijken tot op het fietspad en brengen fietsers in gevaar, vele automobilisten nemen een sluipweg om deze gevaarlijke verkeerssituatie te vermijden. Zelfs voor hen die tot nog toe uit principe nooit sluipwegen namen, is de verleiding groot om daar toch voor te kiezen.

 

Voor verbetering vatbaar…  

Enkel die drie parkeerplaatsen aan de post zijn te verantwoorden. De post heeft tenslotte een openbare functie. Maar waarom is dan één van die drie parkeerplaatsen niet voorzien voor personen met een handicap? Toch vanzelfsprekend zou je zeggen! En aangewezen is wel om hier een korte parkeertijd te laten gelden, om bijvoorbeeld iets af te leveren of op te halen. Onze fractie heeft beide punten voorgesteld aan de gemeenteraad. Schepen van mobiliteit Heylen vond het wel twee goede voorstellen maar…, en het was naar eigen zeggen geen politiek spelletje, de meerderheid kon er toch niet op ingaan. Begrijpe wie begrijpen kan. Spijtig   , een gemisten kans!

 

Fietspad wordt parkeerplaats…

Tegenover de post maakt het schepencollege van het fietspad drie parkeerplaatsen. Plots, uit het niets, moet de fietser opzij. Er staan wel enkele paaltjes, maar de fietsroute is toch onvoldoende aangegeven. Als er geen wagens geparkeerd staan, valt de route niet op en rijdt de fietser gewoon rechtdoor. Als er dan een wagen aankomt die wil parkeren, komt hij plots frontaal voor de fietser.

Als de fietser of bromfietser toch het nieuwe fietspad vindt, loopt die gevaar  door autoportieren die plots voor zijn of haar neus openzwaaien. Fietsers en bromfietsers vormen dan weer een gevaar voor wie bij de bakker buiten stapt. Hier gaan zeker ongevallen gebeuren!

En  , nu deze parkeerplaatsen er toch zijn, laat ze dan dienen waarvoor ze bedoeld zijn. Laat hier eveneens een korte parkeertijd gelden!   

 

Slimme verkeerslichten…

Schepen Heylen heeft een ‘slimme’ test uitgevoerd met de verkeerslichten! De wagens die van Heist en van Hoog Heultje komen, krijgen gelijktijdig ‘groen’. Tja, dat is bij druk verkeer om moeilijkheden vragen, hé… Als iemand van Heist komt en naar het industriepark wil afslaan, dan staat die rij auto’s stil. Als iemand van Hoog Heultje komt en naar Booischot wil afslaan , dan staat díe rij auto’s stil. Als dat gelijktijdig gebeurt, dan  … Jawel, u wist dat dit ging gebeuren, schepen Heylen niet…

 

Een straatje zonder eind…

De werken aan de Grote Baan lijken wel een straatje zonder eind. Gelukkig is momenteel de baan weer volledig vrij. De vraag is alleen voor hoelang!? Maar toch nog één ding, terwijl we dit schrijven moeten nog steeds ribbelstroken aangebracht worden tussen fietspad en rijbaan. Deze zorgen ervoor dat de automobilist gewaarschuwd wordt wanneer hij van zijn rijstrook afwijkt. Omdat men de kasseien verwijderd heeft, is deze ribbelstrook echt wel nodig voor de veiligheid van de fietsers. Ook aan de brug met Booischot moeten de ribbelstroken nog aangebracht worden. Hier is de tussenstrook volledig mee gebetonneerd. Hier rijden automobilisten gewoon op het fietspad, met alle gevolgen van dien. Dus die  ribbelstroken moeten er zo snel mogelijk komen. Hoe langer men hiermee wacht, hoe langer de zwakke weggebruiker gevaar loopt! We dringen er bij het schepencollege dan ook op aan dat dit zo snel mogelijk in orde komt.

 

Gust Van den Bruel

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is